Maak kennis met Anouk: ‘oudgediende maakt comeback’

/ Verhalen / Maak kennis met Anouk: ‘oudgediende maakt comeback’
Anouk I

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: na een eerdere carrière in het papier en karton en een uitstapje naar een verpakkingsbedrijf, keerde Anouk Dantuma (34, kwaliteitsmanager bij Schut Papier) kort geleden terug in het wereldje waarin het voor haar allemaal begon. De papier- en kartonsector is als een dorp: iedereen kent en helpt elkaar.

‘Ik studeerde Industrieel Ontwerpen met een master Product Design & Management aan de Universiteit Twente: deze opleiding leert je hoe productontwikkeling werkt, hoe je klantwensen boven tafel krijgt en hoe je daarbij op zo duurzaam mogelijke wijze te werk gaat. Mijn afstudeerstage volbracht ik bij Unilever, waar ik onderzoek deed naar de ontwikkeling van een voedselverpakking op basis van schimmels: een mooi kijkje in de keuken van een multinational.’

‘Niet veel later kreeg ik op basis van mijn LinkedIn-profiel een telefoontje: ‘heb je belangstelling om iets in de papier- en kartonwereld te gaan doen?’. Ik trad in dienst bij het Kenniscentrum Papier & Karton en stortte me op mogelijkheden om tomaten te verpakken in bakjes die zijn gemaakt van hun eigen vezels. Ik werd in het diepe gegooid, mocht het zelf ontdekken en dat leidde uiteindelijk tot een prototype. Een superleerzame tijd!’

‘Deze sector is net een dorp: iedereen kent elkaar, helpt elkaar, maar op de thuisbasis is het toch altijd het best. Bedrijven trekken samen op: als er ergens een machineonderdeel stuk is, bellen we een collega bij een ander papierbedrijf en helpen we elkaar uit de brand. In andere sectoren gebeurt dat veel minder.’

Anouk II
Anouk-III-scaled

‘Hoe een gemiddelde werkdag eruitziet? Elke ochtend voert ons team een kwaliteitscontrole uit waarbij we het papier beoordelen dat we de voorgaande dag produceerden. Daarna overleg ik met de technische dienst, de productie en de planning: ‘zijn er opmerkelijke dingen gebeurd, wat staat er op de agenda?’ Vervolgens start het flexibele deel van de werkdag. Ik houd me bezig met het verbeteren van de kwaliteitszin en het kwaliteitsmanagement binnen ons bedrijf, samen met mijn teamgenoten Remco en Réka. Zij zorgen voor de dagelijkse controles en de ontwikkeling van nieuwe papiersoorten, ik help mee en kijk ook naar het grotere plaatje. De taken die daarbij horen zijn heel divers. Op sommige dagen pas ik waar nodig recepten aan of breng ik meer eenheid in de machine-instellingen binnen een productserie, op andere dagen werk ik aan het kwaliteitshandboek of zoek ik uit hoe we een nieuwe egoutteur (een rol waarmee een watermerk wordt aangebracht) kunnen bestellen. Regelmatig begeleid ik ook proeven met een nieuwe receptuur of nieuwe grondstof. Op dit moment experimenteren we met vlas: een lastige vezel die slecht ontwatert, maar als de klant ernaar vraagt ga je aan de slag. We bootsen na op lab-schaal en uiteindelijk testen we de grondstof op de papiermachine. Bij dit soort processen ben ik intensief betrokken.’

‘Ooit deden we een proef met snijafval en stengels van bloemen: alles wat op de veiling werd doorgedraaid belandde in enorme hoeveelheden bij ons op het bedrijf. Stonden de directeur en ik dat materiaal kleiner te maken, zodat het geschikt is voor onze papiermachine. Dit is zo’n moment waaraan ik met veel plezier terugdenk. Inmiddels hebben we een externe partner gevonden die deze grondstof voor ons verkleint. De handen uit de mouwen steken, pionieren: het past bij een bedrijf als Schut Papier en bij mij!’